Niz je manjkavosti u novom Zakonu, neka hrvatski branitelji ne žive u iluziji da će riješiti sve nagomilane probleme!

Vlado M2Novi Zakon o braniteljima danas je podržalo 93 saborskih zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje.

Danas je u Saboru većinom ruku izglasan Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Za njegovu provedbu Ministrarstvo hrvatskih branitelja na raspolaganju će imati 44,5 milijuna kuna više nego u 2017. godini.

Najvažnije promjene koje je novi Zakon donio odnose se izjednačavanje mirovinskih prava pripadnika HVO-a i hrvatskih branitelja, povećavaju se prednosti pri zapošljavanju, uvodi se nakanda za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, psihosocijalnu pomoć ostvaruju branitelji te članovi njihovih obitelji, kao i članovi obitelji poginulog ili nestalog branitelja, djeca nezaposlenih branitelja imati će pravo na besplatni obrok, djeci branitelja vraća se pravo na besplatne udžbenike ili npr. pravo na smještaj u učeničke ili studentske domove.

Svakako riječ je o Zakonu kojim donose poboljšanja, ali hrvatski branitelji ne trebaju živjeti u iluziji da će ovaj Zakon riješiti sve nagomilane probleme, on će na žalost utjecati samo na dio njih, mišljenja su u slavonskobrodskoj HVIDRi.

- Propuštena je još jedna prilika da Zakon bude pravedan i sveobuhvatan prema svim kategorijama hrvatskih branitelja. Prije svega skrenuo bih pozornost na registar ili evidencija hrvatskih branitelja koji nije do kraja uređen. Šokantno je da u tom registru/evidenciji imamo branitelje pripadnike srpske nacionalnosti koji su ujedno bili i pripadnici neprijateljske vojske što je gotovo nevjerojatno. Unatoč mojim i upozorenjima drugih taj registar se nije iščistio.

Kad smo kod registra ili evidencije, ona se trebala zvati Očevidnikom u kojem se nalazili svi važniji podatci za svakog hrvatskog branitelja kao što su obiteljski status, stambeni itd..Institucije bi tako na jednom mjestu imale uvid u sve bitno vezano za hrvatskog branitelja i ne bi se mogle događati nebulozne situacije i nepravde i 20-tak godina nakon završetka Domovinskog rata. - kazao je umiroljeni bojnik Vlado Marić, dopredsjednik Udruge HVIDR-a Slavosnki Brod.

Prije uzglasavanja Zakona, više od 20 amandmana priložila je oporba, ali prihvaćen je samo jedan kojeg je su predali Neovisni za Hrvatsku. Prihvaćeni su i amandmani Odbora za zakonodavstvo i Odbora za ratne veterane. - Niz je članaka koji su sporni ili se od korekcija odustalo pod pritiskom raznih koalicijskih partnera Vlade RH od SDSS-a do HNS-a što je meni kao hrvatskom branitelju neprihvatljivo.- kazao je Vlado Marić i naveo konkretne primjere- Primjerice članak 1. je promijenjen i sada su iz njega izbačeni kao agresori na RH, paravojne postrojbe BiH, dio pripadnika srpske nacionalne manjine u RH predvođene velikosrpskom politikom ispada da je to izbačeno pod utjecajem Pupovca i sličnih.

Novim zkonom opet nije reguliran status za maloljetne branitelje i žene koje su bile braniteljice u Domovinskom ratu kao ni neka mirovinska prava s kojima će se krenuti u primjenu 2019. godine a ne s početkom 2018. godine. - Također članak 21. trebalo je dopuniti na način da iz ovog Zakona ne mogu ostvariti prava osobe koje su oslobođene od kaznenog progona temeljem Zakona o općem oprostu. Zakon je trebao preciznije regulirati i suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja sa Udrugama branitelja iz Domovinskog rata i definirati kriterije i sustav vrijednosti onih Udruga koje mogu biti na nacionalnoj razini i onda transparentnije financirati njihov rad i programe. Odustalo se od preciznijeg financiranja Udruga branitelja od strane lokalne samouprave što ostavlja od ranije mogućnost financiranja samo "podobnih" Udruga i time manipulacije. Neka prava su trebala biti proširena i na ostale skupine s manjim postotkom HRVI ne samo onih 100% I.skupine i druge branitelje do kojih ovaj Zakon nažalost opet nije došao. Odustalo se i od toga da ovaj Zakon bude Ustavni Zakon, iako po mom mišljenju budući da nije do kraja uređen, osobno i ne bih volio da takav Zakon uđe u Ustav dok se do kraja ne uredi.

Marić je u svom komentaru Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji naglasio da se prava branitelja HVO-a moraju regulirati, na puno mudriji, transparentniji i međunarodno pravno osmišljeniji način, a ne da za posljedicu Hrvatska ima problem u dokazivanju nevinosti u nametnutoj optužbi navodne agresije na BiH.

- Htio bih još skrenuti pozornost da hrvatski branitelji ne žive u iluziji da će ovaj Zakon riješiti sve nagomilane probleme, on će samo utjecati, na žalost, na dio njih. Mi u predsjedništvu HVIDRE Slavonski Brod smo itekako svjesni manjkavosti ovog Zakona i zato ćemo i dalje davati svoj doprinos u poboljšanjima, ali i štititi interese naših članova u reguliranju njihovih prava koliko nam bude omogućavao ovakav Zakon.- kazao je na kraju Vlado Marić, dopredsjednik Udruge HVIDR-a Slavosnki Brod.

Izvor: E_Brod

Vlado M2

 

Nacionalna zaklada

Please publish modules in offcanvas position.