Sastanak u Ministarstvu hrvatskih branitelja

medvedNakon inicijalnog sastanka 18. kolovoza 2017. u dvorani Hvidre Slavonski Brod, na kojemu su nazočili Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Župan Daniel Marušić, načelnik PU Ante Zovak, te predstavnici gradske i županijske HVIDR-e Mato Pudić i Stjepan Paun, a u svezi poziva koji su tijekom srpnja stigli na adrese ratnih vojnih invalida iz Slavonskog Broda, oboljelih od PTSP-a, stigao je na zahtjev, poziv iz Policijske uprave Brodsko- posavske za izvanredni nadzorni zdravstveni pregled radi utvrđivanja duševne i tjelesne sposobnosti za upravljanje vozilima B, G, F i AM kategorije, sukladno članku 231. stavak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, piše ebrod.net.

HVIDR-a Slavonski Brod pravovremeno je reagirala i upozoravala na ovaj problem druge institucije. Obzirom, da se povod svemu ovome nije znao, a Ministarstvo branitelja nije bilo uključeno, niti upoznato s ovim procesom, koji se koliko znamo, događao samo u Slavonskom Brodu kao izdvojen slučaj, dogovoren je sastanak svih relevantnih subjekata u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kako bi se zauzeo stav i donijelo mišljenje o ovoj problematici koja je izazvala veliki nemir u braniteljskoj populaciji.

Slijedom svega, u ponedjeljak 21. kolovoza 2017., u resornom ministarstvu sastanak je održan, a kako je i rečeno, osobno je bio nazočan i Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik PU Brodsko posavske Ante Zovak, dr. Antun Bukvić (liječnik iz čije je ordinacije i odaslano 78 poziva hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima oboljelima od PTSP-a), predstavnici HZZO-a i medicine rada.

Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim je putem pokazalo senzibilitet u rješavanju problematike koja muči braniteljsku populaciju, te je kako doznajemo, postignut dogovor između navedenih institucija. Ministarstvo hrvatskih branitelja se obvezalo da u slijedećih 15 dana usuglasi zajednički stav između HZZO i Medicine rada i izda službeno priopćenje. Svi branitelji koji su dobili pozive, ne moraju se na njih odazivati, dok god se ne donese dogovor između institucija kako pravednije regulirati ovo pitanje .

— Svi nazočni na sastanku donijeli su zaključak da će u narednih 14 dana Medicina rada usuglasiti način procjenjivanja stanja zdravlja branitelja, u ovom slučaju branitelja liječenih od PTSP-a. Liječnici specijalisti nadležni su za svakog pacijenta pa jednako tako i branitelja i na osnovu medikamenata koje su propisali svakom ponaosob, procjenjivati će tko se treba uputiti na izvanredni liječnički pregled za vozačku dozvolu u koordinaciji s obiteljskim liječnikom. Branitelji koji su dobili poziv, a nisu do sada bili na izvanrednom liječničkom pregledu, ne moraju ići na pregled do daljnjeg, dakle dok se ne utvrdi tko od njih će na osnovu mišljenja specijaliste morati na pregled. Od 78 branitelja koji su u isto vrijeme dobili poziv, njih 37 odazvalo se pregledu a troje je dobilo procjenu nesposobnosti. Eventualna ograničenja za vozačku dozvolu koja su registrirana kod ostalih branitelja nisu nikakva novost za bilo kojeg vozača pa tako ni branitelje i donesena su na osnovu pregleda specijalista u Medicini rada. Liječnik koji je uputio branitelje na pregled napravio je sve u skladu sa zakonom, ali upravo da bi se izbjegle situacije masovnih pregleda, kao što je bio sada slučaj, dogovoreno je da se ubuduće reagira na način kako sam i objasnio. U cijelom postupku policija i dalje, u skladu sa Zakonom prosljeđuje i upućuje pozive na liječničke preglede za vozačke dozvole na zahtjev. – rekao je Ante Zovak, načelnik PU Brodsko- posavske koji je nazočio na sastanku održanom u Zagrebu u Ministarstvu branitelja, piše ebrod.net.

-Iz MB su se očitovali da ćemo dobiti pismenim putem odgovor o rezultatima sastanka…
Prema našim saznanjima postignut je dogovor između institucija MUP,MB,HZZO u Ministarstvu hrvatskih branitelja da se u slijedećih 15 dana usuglasi zajednički stav između HZZO i Medicine rada .Dogovor ide u smjeru davanja na većoj važnosti mišljenja psihijatra specijaliste a ne kao do sada to mišljenje se znalo ignorirati i doktor opće medicine je imao veću težinu.

Primjerice specijalista psihijatar da mišljenje i procjenu da netko tko ima blaži oblik PTSP može upravljati motornim vozilom a komisija u Šarengradskoj u Zagrebu to mišljenje zanemari i oduzme kategorije za upravljanje motornim vozilom A,C,E a B kategoriju ograniči na 2-5 godina uz plaćanje troškova pregleda od strane hrvatskog branitelja u iznosu 600-700 kn.

Dogovor je da se trenutno obustave postupci pregleda u Slavonskom Brodu iako su neki hrvatski branitelji dobili pozive ne moraju se na njih odazvati dok se ne donese dogovor između institucija kako pravednije regulirati ovo pitanje .
Uglavnom mi u HVIDRI smo zadovoljni sto se na naše dopise Ministarstvu hrvatskih branitelja iako sa kašnjenjem reagiralo i zaustavio se ovaj nepravedan i nekorektan odnos prema hrvatskim braniteljima. Moram istaknuti dobru suradnju u ovom slučaju pomoći hrvatskim braniteljima sa PU Brodsko posavskom i načelnikom Antom Zovkom koji je i sam prepoznao nelogičnost ovakvih radnji i stavio se na raspolaganje u promptnom rješavanju ovog problema. Podsjećam da je Hvidra jedina pravovremeno reagirala i upozoravala na ovaj problem druge institucije.

Činjenica je da naše MB još uvijek ne funkcionira na terenu dobro i nije došlo do svakog hrvatskog branitelja te da nema pravodobne informacije s terena kao u ovom slučaju uzimanja vozačkih kategorija .
Govori se o uključivanju hrvatskih branitelja u javni i društveni život a ovakvim potezima pojedinih doktora i institucija uskraćuju se elementarna prava na kretanje i upravljanje motornim vozilom .

Mi u HVIDRI Slavonski Brod upozoravamo naše institucije posebno MB, Morh, Mup i Miorh na niz još neriješenih pitanja vezano i za novi zakon o pravima hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Očekujemo da će se ipak zakonu pristupiti studioznije i sveobuhvatnije kako bi se počela rješavati braniteljska pitanja i to od temelja.

Svi trebaju znati da je temelj, ključ i polazna točka rješavanja problema hrvatskih branitelja registar hrvatskih branitelja. Dok od registra ne krenemo i ne očistimo ga nećemo moći vratiti osmjeh i zadnjem istinskom hrvatskom branitelju.

Hrvatski branitelji umiru u prosjeku sa 51,3 godine dakle, ranije od ostalih građana RH i nemaju više vremena čekati na reguliranje svojih prava. – rekao je Vlado Marić, dopredsjednik HVIDR-e Slavonski Brod.

medved

Nacionalna zaklada

Please publish modules in offcanvas position.